^Povratak na vrh
 
 
 
Get Adobe Flash player

e-Dnevnik

 

 

Okvirni vremnik

Vremenik pisanih provjera 

Uvođenjem e-dnevnika Vremenik pisanih provjera se više ne objavljuje izravno na web-stranicama škole već je dostupan svim učenicima i roditeljima putem aplikacije:

e-dnevnik za roditelje i učenike

Školski kalendar

Školska kuhinja

Napomena: Škola ima pravo izmjene jelovnika u slučaju poteškoća s dostavom namirnica.

Popis udžbenika

Dokumenti

Poveznice

Posjet osmog razreda Vukovaru

 

U sklopu projekta „Posjet osmih razreda Vukovaru“ naši osmaši bili su na terenskoj nastavi u Vukovaru 15., 16. i 17. travnja 2018. godine u organizaciji Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar.

fotogalerija

Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar nalazi se u vukovarskoj vojarni  gdje su i započele naše aktivnosti smještajem u hostelu Dubrovnik. Drugi dan prisustvovali smo predavanju o Domovinskom ratu i Bitci za Vukovar. Na predavanjima su objašnjeni uzroci rata, događaji koji su uslijedili tijekom rata, vojne operacije važne za oslobođenje naše domovine te sama važnost Bitke za Vukovar. Obrana Vukovara bila od strateško-vojnog i političkog značaja te se smatra najbitnijim događajem Domovinskog rata, a trajala je od 24.8 do 18.11. 1991. Vukovarski branitelji otvorili su vrata uspostavi samostalne i neovisne Hrvatske i njenoj pobjedi u Domovinskom ratu.

U nastavku dana posjetili smo Gradski muzej Vukovara smješten u dvorcu Eltz, koji je tijekom rata pretrpio velika oštećenja. Danas je muzej obnovljen te sadrži mnoge vrijedne eksponate. U Muzeju vučedolske kulture, upoznali smo se s materijalnim povijesnim izvorima s lokaliteta Vučedol, koji govore o životu Vučedolaca i postignućima njihove kulture iz razdoblja prapovijesti.

Slobodni dio dana proveli smo upoznavajući centar Vukovara, a večernje sate proveli smo u disku.

Trećeg dana obilazili smo memorijalne lokalitete. Po dolasku na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata zapalili smo svijeće, a ispred velikog spomenika na kojem gori vječni plamen položili smo vijenac i pomolili se za sve poginule. Posjetili smo zatim Spomen – dom Ovčara gdje se na zidovima naizmjenično osvjetljavaju fotografije stradalih, dok se u sredini prostorije nalazi vrtlog u čijem dnu gori vječno svjetlo prema kojem se kreću imena žrtava. Posjetivši mjesto masovne grobnice na Ovčari zapalili smo svijeće kod spomenika i poslušali kratko predavanje vodiča. Posjetili smo i Opću bolnicu Vukovar u sklopu koje se nalazi „Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991“. Bili smo i u Spomen domu hrvatskih branitelja Vukovar na Trpinjskoj cesti, koja je poznata i kao “groblje tenkova”. Zgrada je napravljena u obliku čvrsto stisnute šake koja simbolizira snagu kojom se Vukovar branio od agresije. U Muzeju Domovinskog rata, u vojarni „204. vukovarske brigade“, posjetili smo izložbu „Sjećanje na Domovinski rat – bitka za Vukovar“ u kojoj je kronološki prikazan tijek bitke i ono što se tijekom okupacije događalo u gradu. Vidjeli smo naoružanje koje je koristio agresor, ali i naoružanje hrvatskih branitelja, lovačke puške, ručno izrađene puške te bombe napravljene od običnih limenki ili bojlera. Vidjeli smo prikaz minskog polja gdje smo upoznati sa svim opasnostima koje predstavljaju mine. Vidjeli smo i rekonstrukciju srpskih koncentracijskih logora u koje su odvedeni vukovarski branitelji nakon pada Vukovara.

Posjet Vukovaru završio je „Školom mira“ i porukama mira, razumijevanjem vrijednosti različitosti, tolerancije i opraštanja. U kvizu znanja našu su školu predstavljali učenice Marija Buljat i Sara Šarić i osvojile prvo mjesto.

Osnovna škola Zemunik, Donji Zemunik Ulica 1, 23 222 Zemunik, Tel: 023/351-007